Levering uit voorraad
Professionele kwaliteit
Goede service
Deskundig advies

Het verschil tussen 1-fase en 3-fase railverlichting

 • Geplaatst op
 • Door Jasper
 • 1
Het verschil tussen 1-fase en 3-fase railverlichting

Railverlichting is er in verschillende soorten en maten. De meest voorkomende zijn 1-fase en 3-fase railsystemen. In deze blog leggen wij de verschillen, functies en toepassing uit.

Het verschil tussen 1-fase en 3-fase railverlichting

Dagelijks krijgen wij vele vragen over wat het verschil is tussen 1fase en 3-fase railverlichting.

Ook wordt er vaak getwijfeld over de toepassing van de verschillende railsystemen. Want wanneer kies je voor 1-fase en wanneer voor 3-fase?

Om dit een beetje duidelijker te maken hebben wij deze blog geschreven. Daarnaast heeft onze verlichting specialist Martijn een video opgenomen waarin hij de verschillen toelicht.

https://www.youtube.com/watch?v=lCm8DnCnaHg&t=14s

 

Tussen 1-fase en 3-fase zitten twee verschillen.

Deze verschillen zijn:

 

1    Op een 1-fase rail kan je één groep stroom aansluiten. Dit houdt in, of alle spots aan of alle spots uit. Met een 3-fase rail kan je drie verschillende groepen op de rail aansluiten. Vervolgens kan je de 3-fase spots instellen op stand 1, 2 of 3 waardoor je ze aan een bepaalde groep koppelt. Hierdoor kunnen de spots op de 3-fase rail los van elkaar bediend worden.

 

2    Het tweede verschil tussen een 1-fase en 3-fase is dat een 3-fase rail een stuk dikker/robuuster is. Een 1-fase rail is meer slank/subtiel. Daarnaast vallen de connectoren van 1-fase spots meer weg in de 1-fase rail. Bij 3-fase spots liggen de connectoren meer op de rail.  Al met al oogt een 1-fase railverlichting een stuk strakker dan een 3-fase railverlichting. Houd je van een industriële look dan is er een kans dat 3-fase meer in je woonstijl past.


Wil je met Phillips HUE gaan werken, dan zou 1-fase het meest voor de hand liggend zijn. Met Phillips HUE kunnen de lichtbronnen d.m.v. een app/afstandsbediening los van elkaar bediend worden. Hierdoor zijn de drie groepen van de 3-fase rail overbodig. Mocht je de 3-fase railverlichting mooier vinden dan 1-fase railverlichting, kan je gewoon Phillips HUE aansluiten op de rail maar dan hoef je geen gebruik te maken van de drie stroomgroepen.

 

1-fase rail  3-fase rail

 

Wanneer 1-fase en wanneer 3-fase railverlichting

Railverlichting bestaat al tientallen jaren en word over het algemeen veelal toegepast in bedrijfsomgevingen zoals: kantoren, winkels, showrooms en horeca. In bedrijfsomgevingen is 3-fase de standaard. Dit komt omdat 3-fase functioneler is, makkelijker uit te breiden is en er zijn meer soorten railspots beschikbaar voor een 3-fase rail in vergelijking met een 1-fase railsysteem.

Dat 3-fase railverlichting de standaard is voor bedrijven betekend niet dat 3-fase niet kan worden toepast in woningen. Wij hebben regelmatig klanten die een plafond hebben van 3 meter hoog of zelfs nog hoger. Omdat er voor 3-fase krachtigere spots (hoger wattage) beschikbaar zijn, is in een dergelijke situatie juist een 3-fase railsysteem een goede optie. Ook is 3-fase een optie voor als er bijvoorbeeld hanglampen en spots los van elkaar geschakeld dienen te worden. Dit kan in theorie ook met 1-fase railverlichting maar dan zouden zowel de spots als de hanglampen ‘slim’ moeten zijn. Daarnaast past 3-fase railverlichting heel goed bij een industriële woonstijl vanwege het robuuste/industriële uiterlijk. Zo komen wij regelmatig particulieren klanten tegen die om deze reden perse voor 3-fase willen gaan terwijl ze het enkel 1-fase gaan schakelen.

Ondanks de voordelen van 3-fase railverlichting kiezen de meeste particulieren klanten toch voor 1-fase railverlichting. Railverlichting wordt namelijk echt een onderdeel van het interieur, vooral als er voor de kleur zwart wordt gekozen. Om deze reden kiezen de meeste klanten voor de subtiele en strakke uitstraling van 1-fase railverlichting. Bij ons in de showroom kunnen wij goed de verschillen laten zien tussen de twee railsystemen. Hier merken wij dat over het algemeen onze klanten voor 1-fase kiezen vanwege de uiterlijke kenmerken.

 

1-fase railverlichting

 

3-fase railverlichting

 

Reacties

 1. Monique Monique

  Hallo, ik zoek railspots voor boven ons werkeiland in de keuken.
  Het is een los staand eiland van 2.06 x 1.23 meter.
  Als ik het goed begrijp is een 1 fase systeem voldoende, zeker omdat we overwegen Hue lampen te gebruiken, daar al onze andere spots in huis ook al van Hue zijn.
  Kunnen jullie adviseren hoeveel spots op een dergelijk werkblad het beste is?
  En is het licht dan echt een smalle lichtbundel, of mooi verspreid over het eiland?

  Met vriendelijke groet,
  Monique

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »

Tevreden klanten

Door vergaande service

Snelle levering

Uit eigen voorraad

Deskundig advies

Bel of mail ons

Eigen showroom

Bezoek ons in Purmerend