Levering uit voorraad
Professionele kwaliteit
Goede service
Deskundig advies

Keukenverlichting

 • Geplaatst op
 • Door Jasper
 • 10
Keukenverlichting

In deze blog lees je alles wat je moet weten over railverlichting in de keuken. Wat zijn de mogelijkheden en wat zijn de voordelen? Lees het hier.

Mochten er na het lezen van de blog over keukenverlichting toch nog vragen zijn, bel gerust!

Keukenverlichting

Railverlichting is toepasbaar in iedere ruimte van een woning. Toch merken wij dat railverlichting voor in de keuken steeds meer in populariteit wint. In deze blog vertellen wij wat de oorzaak is van deze ontwikkeling en wat de voordelen van railverlichting in de keuken zijn.

 

Veranderende keukens

Keukens zijn in de loop der jaren behoorlijk veranderd. Een paar honderd jaar geleden waren keukens in de meer welvarende huishoudens bedoeld voor het bedienend personeel. In die tijd werd  qua design en sfeer niet al te veel aandacht aan keukens besteedt. Gelukkig is dit in de loop van de geschiedenis veranderd. Als we kijken naar de afgelopen honderd jaar zien we dat tussen de jaren vijftig en tachtig er steeds meer apparatuur en kastruimte werd ingebouwd. Hierdoor kwam er meer ruimte vrij voor leefruimte. Zo werden de keukens niet alleen maar ruimtes waarin maaltijden werden bereid maar maaltijden werden er ook steeds vaker in genuttigd. Dit was het ontstaan van de zogenaamd leef-keukens. Een term die vandaag de dag nog erg vaak voorkomt.

Ook zijn er een hoop recente veranderingen in de vormgeving van keukens die direct invloed hebben op de verlichting. Denk hierbij aan de afzuigkap of zoals onze Belgische buren zo mooi zeggen ‘damkap’. Waar de afzuigkap voorheen standaard boven het kookgedeelte werd geplaats, zien we dat deze steeds vaker in de inductieplaat verdwijnen. Dit wordt ook wel werkbladafzuiging genoemd. Deze innovatieve techniek heeft voordelen maar heeft als nadeel dat het een deel van de keukenverlichting wegvalt  Immers hebben de traditionele afzuigkappen vaak geïntegreerde LED verlichting dat ervoor zorgt dat er voldoende licht is bij het koken.

Een andere ontwikkeling die heeft plaatsgevonden binnen de keuken is de komst van het kookeiland. Kookeilanden zijn al jaren erg populair maar werden aanvankelijk vanwege de omvang in de grotere woningen geplaatst. Tegenwoordig zie je steeds vaker ook kleinere formaat kookeilanden of schier-kookeilanden. Daarnaast zijn kookeilanden met een barcombinatie erg populair.

Als laatste zien we ook een trend waarbij er steeds vaker voor grote en brede keukenlades wordt gekozen en minder voor bovenkasten. Vaak wordt er onder de bovenkasten verlichting geplaatst om het onderliggende werkblad uit te lichten. Zonder bovenkast is er een alternatief nodig om het werkblad goed te kunnen verlichten.

 

Inbouwspots of railverlichting voor mijn keuken?

Traditioneel wordt er veelal voor inbouwspots gekozen als het gaat om keukenverlichting. Echter betekend dit dat het plafond altijd verlaagd moet worden en dat er verschillende lichtpunten moeten worden aangelegd. Daarnaast zijn inbouwspots over het algemeen niet heel flexibel waardoor het dus moeilijk is om bepaald elementen van de keuken mooi uit te lichten.

 

De voordelen van railverlichting in de keuken

Railverlichting heeft veel voordelen ten opzichte van inbouwspots.

De grootste voordelen zijn:

 • Railverlichting kan rechtstreek op het plafond geplaatst worden zonder dat deze verlaagd en opnieuw gestuukt hoeft te worden.
 • Doordat de rail recht boven het werkblad geplaatst kan worden is er altijd goed werklicht zonder schaduw.
 • Met railverlichting kan er vanuit één stroompunt de volledige keuken worden uitgelicht.

Dus zelfs als het lichtpunt op een hele onlogische en onhandige plek is geplaats, kan alsnog de keuken naar wens worden uitgelicht. Met railverlichting creëer je eenvoudig extra lichtpunten door op de gewenste plek extra railspots in te klikken.

Een ander voordeel van railverlichting in de keuken is dat het bijvoorbeeld mogelijk is om een rail met spots te combineren met hanglampen. Dit is een goede en leuke lichtoplossing voor boven een kookeiland of kookeiland met barcombinatie.

 

Slimme verlichting

Slimme verlichting zoals Philips Hue is een mooie functionele toevoeging op railverlichting in de keuken. Naast perfect dimmen is de lichtkleur (sfeer) ook verstelbaar. Daarnaast is het met slimme verlichting ook mogelijk om lampen los van elkaar te bedienen. Dus bijvoorbeeld de spots uit en hanglampen aan. Of slechts enkele spots aan en de rest uit.

Vaak wordt er nog gedacht dat dit allemaal met de telefoon bediend dient te worden. Dit kan uiteraard, maar er zijn tegenwoordig ook hele mooie en functionele fysieke schakelaars die naadloos in het bestaande schakelmateriaal integreren. Kom vrijblijvend bij ons langs voor een demonstratie.

Voorbeeld:

Bij het koken is er goede werkverlichting nodig. Denk hierbij aan witter licht zoals 3000 Kelvin. Echter is het ook wenselijk om de keuken wat sfeervoller te kunnen maken voor in de avond uurtjes. Zeker in een leef-keuken is het fijn om ’s avonds met een wijntje een fijn sfeer te creëren. Met slimme  verlichting schakel je eenvoudig van 3000 kelvin naar bijvoorbeeld 2000 Kelvin zodat er een kaarslicht achtige sfeer ontstaat.

 

Railverlichting op maat voor de keuken.

Keukens zijn er in allerlei maten, vormen  en opstellingen. Het leuke van railverlichting is dat wij 1-fase en 3-fase railsystemen kunnen leveren die precies zijn afgestemd op uw keuken. Hieronder een aantal klantfoto’s waarop onze railsystemen in keukens zijn toegepast

 

 

Reacties

 1. Heerema Heerema

  Beste,
  Graag contact ivm een U-railsysteem gemonteerd aan het plafond met 4 spots en 2 hanglampen
  06-15363293

 2. Patrick de Leeuw Patrick de Leeuw

  Hi Willem, dit komt omdat er ook verschillende soorten hoekstukken en T-stukken zijn. De keuze voor een GB11 of een GB12 hangt af van het railontwerp en de overige connectoren. Mocht je hier hulp bij nodig hebben, bel of mail gerust.

  Vriendelijke groet,
  Team Railspot.nl

 3. Willem Willem

  Goedendag, ik zie op de site 2 verschillende voedingen staan voor aan het begin van de rail. De aarde zit bij de 1 rechts en bij de ander links. Waar dient dit voor. M.v.g. Willem

 4. Evert Gijsbers Evert Gijsbers

  Omdat wij naar binnendraaiende ramen ter plaatse van ons werkblad hebben, is de totale hoogte van de rail + spots van groot belang. Wat is de laagste configuratie die jullie kunnen leveren?

 5. Gerlof hofmeijer Gerlof hofmeijer

  Wij hebben een schuurwoning waarbij het plafond boven kookeiland op 4,60 zit. We zouden graag een spotrail willen aanbrengen. Kan dat tegen het plafond en is er dan voldoende licht op het blad. Of kan de rail zakken?

 6. rob versteeg rob versteeg

  beste, wij willen 3 hanglampen van 55 cm (kapdoorsnede naast elkaar hangen boven ons keukeneiland. welk railsysteem kunnen we daarvoor bestellen? wat zijn de kosten hiervoor?

  we horen het graag.

  met vriendelijke groeten,

  Rob Versteeg

 7. Patrick de Leeuw Patrick de Leeuw

  Beste Jannie,

  de hanglamp is een "normale" E27 fitting waar een Segula hanglamp is geplaatst.

  U vindt de onderdelen bij de 1F E27 hanglampen:

  https://www.railspot.nl/1-fase/1-fase-hanglamp/e27-fitting/

 8. Jannie Broer Jannie Broer

  Ik heb dezelfde vraag als hierboven, wat voor soort hanglampen hebben jullie voor aan de rail?

 9. jurgen oskamp jurgen oskamp

  Hallo, we vinden de lampen heel mooi die op de grote foto te zien zijn, drie hanglampen. Maar we kunnen ze niet vinden op jullie website.
  Kunnen jullie ons verder helpen?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »

Tevreden klanten

Door vergaande service

Snelle levering

Uit eigen voorraad

Deskundig advies

Bel of mail ons

Eigen showroom

Bezoek ons in Purmerend