Levering uit voorraad
Professionele kwaliteit
Goede service
Deskundig advies

Railontwerp winkelverlichting

Railontwerp winkelverlichting

Railverlichting is DE lichtoplossing voor winkels.
Een goed railontwerp is de basis van uw winkelverlichting. Een goed ontwerp zorgt voor goed uitgelichte producten en is flexibel. Daarnaast zal een goed uitgedacht railontwerp zorgen voor een snellere installatie.

Intro

In mijn vorige blog heb ik al uitgebreid de werking en mogelijkheden van 3fase railverlichting beschreven. In deze blog wil ik beschrijven hoe een basis rail ontwerp tot stand komt.

 

Ontwerp

Alles start met het bepalen van de plekken waar licht nodig is. Start met een plattegrond of schets van de ruimte welke uitgelicht moet worden. Vrijwel alle vormen kunnen gemaakt worden door gebruik te maken van koppelstukken en verschillende soorten hoek en T-stukken. Let wel altijd goed op hoogte verschillen en onderbrekingen in het plafond waar de rail niet door kan lopen. Indien u de rail aan staaldraad gaat ophangen is dit niet van toepassing.

 

Wanden

Teken de rail in bij de wanden. Hou hiervoor een afstand aan van ongeveer 1,30 tot 1,50 meter. Bij een afstand van 1,30 meter en rail hoogte van 2,60 meter zal de afstand tussen de spot en het midden van de muur +/- 1,80 meter zijn. Een spot met 60 graden reflector zal op deze afstand een lichtbundel geven met een doorsnede van ongeveer 2 meter. 

Hou ook rekening met hoge stellingen of rekken welke tegen de wanden komen. Indien de rail te dicht bij de wand en of stellingen geplaats wordt is het lastig om deze nog goed uit te lichten, zelfs met de breedste reflector kun je vanaf 50 cm geen grote oppervlaktes verlichten. Plaats de rail ook weer niet te ver van de wand af, dit zorgt namelijk juist weer voor verblinding en schaduw.

Let op! Bij 1-fase railverlichting houden hanteren wij +/- 80 cm van de wand af. Dit komt mede omdat er voor 1-fase rail minder krachtige railspots beschikbaar zijn.

 

Basisverlichting                                         

Afhankelijk van de afmetingen van de winkel kan het zo zijn dat een enkele of dubbele rail langs de wand(en) voldoende is om de hele ruimte te kunnen verlichten. Door spots naar beneden of naar het midden van de ruimte te richten kan de hele ruimte (egaal) worden verlicht.

Voor brede en/of grote winkels zijn er vaak extra rails nodig in het middenstuk. Deze rail kan met hoek en T-stukken gekoppeld worden om zo één geheel te vormen. Dit samen met een symmetrisch ontwerp zorgt dat de rail een fraai onderdeel wordt van de ruimte.

Uiteraard is het ook mogelijk om het middenstuk zelfstandig te plaatsen. Bij grote hoogteverschillen of beperkte stroomgroepen verdeling is er soms geen andere oplossing.

 

Hoogte

De ideale hoogte van een spanningsrail ligt tussen de 2,40 en 3,00 meter. Een te lage rail zorgt voor een minder ruimtelijk gevoel. Houd er ook rekening mee dat de spots ook nog tussen de 20 en 30 cm zullen uitsteken. Kleine railspots zoals GU10 spots hebben vaak een te beperkt vermogen waardoor er relatief veel nodig zijn. In verhouding zijn laag wattage railspots altijd duurder.

Bij een te hoge rail is het lastig om wanden of stellingen goed uit te lichten. Er ontstaat meer schaduw binnen de schappen en of stellingen.

In hoge ruimtes is het mogelijk om de rail aan staaldraad op te hangen. Wij leveren hiervoor kant en klare sets bestaande uit railklem met steller, staaldraad (1,5 of 3m) en plafond bus. Door de steller is het zeer eenvoudig om de rail snel op te hangen en waterpas af te stellen.

 

Etalage

Het is niet altijd mogelijk om de rail vanuit de winkel door te laten lopen tot aan de etalage. In dat geval kan er het best een losse rail met eigen voeding geplaatst worden. Door een tijdschakelaar tussen een vast stroompunt en de rail te plaatsen kan de etalage in de avond nog even langer blijven branden. Op een bestaande rail kan hier een aparte fase voor worden gebruikt om hetzelfde doel te bereiken.

 

Rail lengtes

Rail is verkrijgbaar in vaste lengtes van 1, 2, 3 of 4 meter. Deze maten kunnen ingekort worden met een zaag (vergeet de binnen koperen punten niet om de buigen) of juist verlengd worden met een koppelstuk. Door de rail lengtes efficiënt te berekenen blijft er weinig zaagafval over.

Het is belangrijk om ook rekening te houden met de toekomst, de rail zal in vele gevallen langer meegaan dan de inrichting van de ruimte. Ons advies is dan ook om niet te besparen op een paar meter rail. Achteraf uitbreiden is vaak vele malen lastiger en dus duurder. Een goed railontwerp zal ongeacht de inrichting de ruimte deze altijd goed kunnen verlichten.

 

Stroomaansluiting

Vaak zijn er al vaste spanningspunten aanwezig om de rail vanuit te voeden. Let er goed op dat deze ook met een schakelaar in en uit te schakelen zijn. Daarnaast is het ook belangrijk om de controleren dat de groep(en) niet te zwaar belast worden in combinatie met de verlichting.

De 230V aansluiting kan op verschillende manieren op de rail aangesloten worden. De meest gebruikte manier is door middel van een eindvoeding. Op deze eindvoeding kunnen 3fases aangesloten worden (L1, L2 en L3). In de meeste gevallen wordt alleen L1 als fase gebruikt. De N (neutraal) en aarde spreken voor zich. De draad kan via de bovenkant of achterkant ingevoerd worden.

Als het vaste spanningspunt ergens halverwege de rail zit kan er een zogenaamde middenvoeding gebruikt worden. Deze voeding zit als een koppelstuk tussen twee lengtes rail in. De draad kan van bovenaf of zijkant van de voeding ingebracht worden.

Ook is het mogelijk om de voeding op een hoek of T-stuk aan te sluiten. Dit werkt hetzelfde al bij een tussenvoeding.

Als laatste is het ook mogelijk om rail te voeden vanuit een 3fase rail connector. Dit is een zelfde connector als vaak op een railspot wordt toegepast, nu echter met snoer en stekker. Deze oplossing is beperkt bruikbaar maar kan bij mobiele oplossingen erg handig zijn.

 

Tot slot

Bovenstaande informatie is algemeen en zal u op weg helpen met het maken van een railontwerp. Wij kunnen u hier uiteraard ook mee helpen. Op locatie kunnen wij samen met u een optimale opstelling ontwerpen.

Heeft u nog vragen of wilt u vrijblijvend een offerte kunt u contact met ons opnemen. Wij zijn bereikbaar op +31(0)6 4640 3972 of [email protected].

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »

Tevreden klanten

Door vergaande service

Snelle levering

Uit eigen voorraad

Deskundig advies

Bel of mail ons

Eigen showroom

Bezoek ons in Purmerend