Levering uit voorraad
Professionele kwaliteit
Goede service
Deskundig advies
Veel gestelde vragen
1 VERLICHTING
1.1 Wat voor verlichting heb ik nodig voor mijn situatie?

Verlichting is op te splitsen in verschillende functies. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen: basisverlichting, werkverlichting, sfeerverlichting en functionele verlichting.

Basisverlichting wordt gezien als verlichting dat simpelweg nodig is om een ruimte te verlichting. Dit kan een hanglamp zijn in een kamer maar dit zouden ook de lampen kunnen zijn in de gang.

Werkverlichting is over het algemeen iets meer aanwezig en in sommige gevallen ook wat witter/helderder dan de basisverlichting. Denk hierbij aan de keukenverlichting of verlichting voor bij een bureau in een studeerkamer.

Met sfeerverlichting bedoelen wij bijvoorbeeld de hanglampen boven een eettafel of boven een bar. Dit is vaak wat gezelliger licht maar zal op zich zelf onvoldoende lumen (lichtopbrengst) opleveren.

Functioneel licht heeft vaak het doel om iets specifieks uit te lichten. Denk hierbij aan het uitlichten van een foto of schilderij aan de muur

1.2 Welke lichtbronnen zijn geschikt voor woningen?

Over het algemeen leveren wij voor woningen railspots op basis van GU10 lichtbronnen. Van dit type lichtbron zijn er veel verschillende varianten op de markt. Echter leveren wij voor woningen vaak de 2700K (extra warm wit) of de DimTone (2200K – 2700) variant. Beide lichtbronnen zijn dimbaar.

1.3 Wanneer kies ik voor slimme lichtbronnen in plaats van normale LED lichtbronnen?

Slimme verlichting heeft de afgelopen jaren enorm in populariteit gewonnen. Dit komt voornamelijk door de oneindige mogelijkheden die slimme lichtbronnen met zich mee brengen. Denk hierbij aan het koppelen aan bewegingssensoren, koppelen met alarm & entertainment systemen, op afstand en op spraak bedienen etc. Daarnaast kan je met slimme verlichting de spots individueel aansturen of groepjes creëren door het aanmaken van verschillende scenes. Ook zijn er tal van slimme schakelaars en afstandsbedieningen beschikbaar om de verlichting te schakelen en te dimmen.

Normale LED lichtbronnen hebben bovenstaande functies en mogelijkheden niet en wordt bediend met de traditionele wandschakelaar.

De keuzen voor slimme lichtbronnen of voor normale lichtbronnen hangt dus af van wat u wil bereiken en van welke mogelijkheden u gebruik wil maken.

Een groot voordeel van slimme verlichting ten opzichte van normale lichtbronnen is dat op het moment dat u wil gaan dimmen, er geen LED dimmers hoeven worden aangeschaft bij gebruik van slimme verlichting.

2 RAILSYSTEMEN
2.1 Wat is het verschil tussen 1-fase en 3-fase?

Tussen 1-fase en 3-fase zitten twee verschillen.

Deze verschillen zijn:

 

  • Op een 1-fase rail kan je één groep stroom aansluiten. Dit houdt in, of alle spots aan of alle spots uit. Met een 3-fase rail kan je drie verschillende groepen op de rail aansluiten. Vervolgens kan de 3-fase spots instellen op stand 1, 2 of 3 waardoor je ze aan een bepaalde groep koppelt. Hierdoor kan de spots op de 3-fase rail los van elkaar bedienen.

 

2    Het tweede verschil tussen een 1-fase en 3-fase is dat een 3-fase rail een stuk dikker/robuuster is. Een 1-fase rail is meer slank/subtiel. Daarnaast vallen de connectoren van 1-fase spots meer weg in de 1-fase rail. Bij 3-fase spots liggen de connectoren meer op de rail.  Al met al oogt een 1-fase rail met spots een stuk strakker dan een 3-fase rail. Hou je van een industriële look dan is er een kans dat 3-fase meer in je woonstijl past.

Wil je met Phillips HUE gaan werken, dan zou 1-fase het meest voor de hand liggend zijn. Met Phillips HUE kan je de lichtbronnen d.m.v. een app/afstandsbediening los van elkaar bedienen. Hierdoor zijn de drie groepen van de 3-fase rail overbodig. Mocht je de 3-fase rail en spots nou mooier vinden dan de 1-fase, kan je gewoon Phillips HUE aansluiten op de rail maar dan hoef je geen gebruik te maken van de drie stroomgroepen.

2.2 Wanneer kies ik voor 1fase of voor 3-fase?

Over het algemeen leveren wij voor woningen 1-fase railverlichting en voor bedrijven is 3-fase de standaard omdat er voor 3-fase zwaardere spots beschikbaar zijn maar ook omdat 3-fase makkelijker uitbreidbaar is. De keuze voor 1 of 3-fase hangt ook van een aantal factoren af zoals: wat wil je met de railverlichting bereiken? Wil je de spots los van elkaar kunnen schakelen? De hoogte van het plafond en de voorkeur voor een grovere of subtiele/slanke rail. Bent u van plan om met slimme verlichting te werken, dan is 1fase een voor de hand liggende keuze.

2.3 Wat is een goede plek voor een stroompunt/lichtpunt als ik railverlichting in mijn woning wil gaan toepassen?

Voor een railsysteem zijn er verschillende koppelstukken beschikbaar. Denk hierbij aan een T-stuk, hoekstuk, kruisstuk of middenvoeding. Al deze koppelstukken kunnen tevens als voeding dienen. Dit betekend dat een koppelstuk rechtstreeks op een stroompunt bevestigd kan worden waardoor de rail onder spanning komt te staan. Het van te voren bepaalde railontwerp heeft mede invloed op keuze voor de plaats van het stroompunt. Voorbeeld: wordt er gekozen voor een L-ontwerp, dan is er sowieso een hoekstuk nodig. Een logische keuze zou dan zijn om het stroompunt in de hoek van de L te plaatsen. Gaat het om een eenvoudiger railontwerp zoals een rail van 2 meter boven een kookeiland, dan is het advies om voor een eindvoeding te kiezen. Hierdoor behoudt u zoveel mogelijk rail zonder onderbreking. Het stroompunt zal dan aan het eind of aan het begin van het railontwerp geplaatst moeten worden.

2.4 Kan ik een 3-fase railsysteem in mijn woning toepassen?

Een 3-fase railsysteem is zeker goed in uw woning toepasbaar. Over het algemeen leveren wij meer 1-fase railverlichting aan woningen maar 3-fase kan net zo goed. Wij zien ook wel dat de keuze voor 3-fase samen hangt met de woonstijl van een klant. Vanwege de grove/robuuste uitstraling van een 3-fase railsysteem past dit heel goed

2.5 Welke onderdelen heb ik nodig voor een compleet railsysteem?

Een compleet railsysteem bestaat uit:

  • Rail
  • Voeding
  • Eindkap
  • Railspot(s)
  • Lichtbron (alleen bij GU10 railspot)

Let op! De railverlichting wordt zonder bevestigingsmaterialen geleverd.

 

2.6 Kan ik mijn eigen hanglampen toepassen in een railsysteem?

Naast de hanglampen die bij ons via de webshop te verkrijgen zijn, leveren wij ook zogenaamde hanglampadapters . Door gebruik te maken van een hanglampadapter kunt u elke hanglamp tot 8 KG aan de rail bevestigen. Wilt u dus gaan voor een railsysteem in u woning maar zou graag uw oude hanglamp willen behouden en gebruiken, dan is dat met een hanglampadapter mogelijk!

2.7 Is het mogelijk om later nog extra spots te plaatsen in een bestaand railsysteem

Kiest u voor railverlichting dan kiest u voor flexibiliteit. De raillspots zijn namelijk eenvoudig in en uit de rail te klikken waardoor u ze ten alle tijden kunst verplaatsen. Ook als u meer spots wil of u wilt bijvoorbeeld een extra schilderij aan de muur uitlichten, dan kunt u altijd eenvoudig een spot extra bestellen en die in de rail klikken.

2.8 Is railverlichting toepasbaar in een badkamer?

Wij adviseren géén railverlichting voor in vochtige ruimtes. Verlichting voor vochtige ruimtes zoals een badkamer moeten voldoen aan een bepaalde IP waarde. Railverlichting is niet stof/(spat)waterdicht.

 

2.9 Wat voor railontwerpen zijn er mogelijk?

Met railverlichting kunt u zo goed als elk railontwerp realiseren. Wij leveren verschillende koppelstukken waardoor u een railontwerp kunt bedenken dat aansluit op uw wensen. Denk hierbij aan een vierkant, een T-ontwerp of een H-ontwerp. Twijfelt u over wat het juiste ontwerp voor uw situatie is, dan kunt u altijd vrijblijvend bij ons terecht voor advies.

2.10 Waar moet ik rekening mee houden bij het bedenken van een railontwerp?

Er zijn een aantal factoren waar u rekening mee moet houden als u voor railverlichting kiest. Denk hierbij aan inkijk (het direct in de spots kijken) en schaduwvorming. Schaduwvorming komt voor wanneer u bijvoorbeeld het werkblad van de keuken wil uitlichten maar de railverlichting is hier te ver van gepositioneerd. Het gevolg is dat railspots te schuin gericht zullen worden waardoor men in hun eigen licht staan te werken. Voor in een keuken zullen wij dus altijd de railverlichting zo veel mogelijk boven het werkblad adviseren.

3 LEVERING/BEZORGING
3.1 Wat is de levertijd?

Wij versturen de bestelling via Post NL, UPS en DHL. De levertijden zijn gemiddeld 1 á 2 werkdagen.

3.2 Waarom moet ik verzendkosten betalen?

Wij hebben veel werk aan het inpakken van de rail en spots. Vooral het inpakken van het de rail is behoorlijk tijdrovend. Een gedeelte van de kosten worden gebruikt om dit te compenseren. Daarnaast gaat er een gedeelte van de verzendkosten naar alle verpakkingsmaterialen zodat de railverlichting netjes en onbeschadigd bij de klanten aankomt. Echter gaat het grootste gedeelte van de verzendkosten naar de transporteurs die de verzendkosten aan ons doorberekenen.

3.3 Waarom verzenden jullie 1fase tot 2 meter?

Lengte zending zijn vrij lastige pakketten om te verzenden en om schade te voorkomen hebben wij besloten om 1-fase rail tot 2 meter te verzenden. 3-fase rail verzenden wij wel tot 4 meter. Dit komt omdat 3-fase rail een stuk dikker en robuuster is waardoor er dus minder kans op schade is.

3.4 Ik heb alleen de railspots ontvangen en nog niet de rail. Hoe kan dit?

Via Post NL kunnen wij tot 170 CM verzenden. Als wij een rail van 200 CM moeten versturen doen wij dit met UPS. De spots en overige onderdelen versturen wij vervolgens wel met Post Nl. Hierdoor ontstaan er dus twee verschillende pakketten. Over het algemeen worden de twee pakketten wel op dezelfde dag nog geleverd. Ook krijgt u na het afronden van de bestelling een email waarin de track&trace van uw pakket(ten) in wordt vermeld.

4 MONTAGE
4.1 Hoe werkt de montage?

De montage van railverlichting is redelijk eenvoudig en de meeste van onze klanten komen hier zelf uit, zeker als het juiste gereedschap aanwezig is.

Wij hebben voor zowel onze 1-fase als de 3-fase railsysteem een handeling samengesteld die u kan helpen bij de montage

1fase

https://cdn.webshopapp.com/shops/66437/files/330005730/installatie-handleiding-nordic-global-1fase-rail.pdf

3fase

https://cdn.webshopapp.com/shops/66437/files/225445256/installatie-handleiding-noridic-global-3fase-rail.pdf

Uiteraard zijn wij dagelijks telefonisch bereikbaar voor al uw vragen. Ook voor vragen rondom de montage.

4.2 Kan ik het door jullie laten monteren?

De montage van de railverlichting is redelijk eenvoudig. Daarnaast hebben wij een uitgebreide handleiding samengesteld die wij bij elke bestelling meeleveren. Mocht u het toch niet zien zitten om de railverlichting zelf te installeren dan zouden wij dit kunnen verzorgen. Als u contact met ons opneemt kunnen wij een indicatie geven van deze kosten. 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »

Tevreden klanten

Door vergaande service

Snelle levering

Uit eigen voorraad

Deskundig advies

Bel of mail ons

Eigen showroom

Bezoek ons in Purmerend