Levering uit voorraad
Professionele kwaliteit
Goede service
Deskundig advies

Bedrijfsverlichting

 • Geplaatst op
 • Door Jasper
 • 1
Bedrijfsverlichting

Opzoek naar verlichting voor: bedrijfspand, kantoor, winkel, showroom of horeca? Hier vindt u de basiskennis die u moet weten over bedrijfsverlichting.

Bedrijfsverlichting

Optimale verlichting is voor elk bedrijf erg belangrijk. Of het nu gaat om het creëren van een bepaalde sfeer, het verlichten van een pand, activerende kantoorverlichting of het uitlichten van producten. De juiste verlichting zal hierin altijd de bepalende factor zijn.

In deze blog leest u alles over bedrijfsverlichting en het onderscheid dat wordt gemaakt tussen verschillende soorten bedrijfsomgevingen met bijbehorend lichtdisciplines.

 

Railverlichting voor bedrijven

Laten we beginnen door te vermelden dat wij voor bedrijfsdoeleinden altijd 3-fase railverlichting adviseren. Een 3-fase railsysteem heeft de volgende voordelen ten opzichte van 1-fase:

 • Meer flexibiliteit door het schakelen van meerdere groepen
 • Voor 3-fase zijn er meer verschillende soorten spots beschikbaar
 • Verschillende merken connectoren passen op 3-fase (meer standaard)
 • 3-fase rail en onderdelen zijn vaak goedkoper ten opzichte van 1-fase (grotere schaal)

Naast het feit dat 3-fase railsysteemverlichting het uitgangspunt is voor bedrijfsverlichting, zijn er spots met verschillende wattage, lumen opbrengst en lichttemperaturen oftewel Kelvin. Kelvin is een eenheid dat iets zegt over de kleurtemperatuur. Zo kennen we extra warm wit (2700K), warm wit (3000k) tot en met daglicht (5000k-6000K).

Naast deze basiskenmerken van spots zijn er ook nog specificaties zoals dimbaarheid, CRI waarde (kleurechtheid), reflectorhoek, “Flicker-free” (flikkerend licht op videobeeld), en UGR (verblinding factor). Echter spelen deze factoren over het algemeen een minder belangrijke rol dan bijvoorbeeld kleurtemperatuur.

Bij Railspot.nl hebben wij ruime ervaring in het leveren van railverlichting voor verschillende bedrijfsomgevingen en kunnen wij de juiste spots voor de juiste situatie adviseren.

 

Winkelverlichting

Bij een winkel is het belangrijk om de producten in de winkel en etalage mooi uit te lichten. De bepaling voor de juiste verlichting hangt voornamelijk van het te verkopen product af maar ook  van welke sfeer men wil creëren. Een goed uitgelichte winkel nodig mensen uit om naar binnen te komen en uw producten te kopen.

 

Vers producten verlichting

Zo zijn er bijvoorbeeld voor producten zoals vlees, vis en brood spots beschikbaar met speciale Led modules die kleur van de verse producten versterken. Deze spots hebben vaak een lagere Kelvin waarde maar weer juist een Hooge CRI waarde om de producten zo aantrekkelijk mogelijk uit te lichten.

 

Kledingwinkelverlichting

Voor in kledingwinkels is de lichtkleur 3000K de standaard en wij adviseren bij normale hoogte minimaal 2500 Lumen aan lichtsterkte per spot.  In sfeervollere winkels kan een lagere lichtsterkte  of eventueel dimbare  (dim to warm) spots een betere oplossing zijn.  In etalage adviseren wij spots met hoge lichtopbrengst en een gerichte reflector om de lichtsterkte in de lichtbundel zo hoog mogelijk te houden. Hiermee is de etalage vanaf het straatbeeld goed zichtbaar.

 

Winkelverlichting

 

Horecaverlichting

Voor horecazaken is sfeer vaak erg belangrijk. Onze ervaring is daarom ook dat het wenselijk is dat horecaverlichting goed te dimmen is. Daarnaast is bet belangrijk dat spots niet voor inkijk zorgen. Inkijk is uiteraard te voorkomen door van te voren goed na te denken over een het railontwerp maar ook door voor spots te kiezen waarbij de lichtbron wat diepen in het armatuur verzonken is. Hierdoor wordt er minder snel direct in het licht gekeken.

 

Museum – en galerieverlichting

De eisen voor kunst en schilderijverlichting zijn over het algemeen weer anders dan bij de eerder genoemde voorbeelden. Zo is de factor strooilicht bij galerieverlichting een belangrijke factor die meespeelt bij de keuze van een spot. Strooilicht is de lichtwaas die om de lichtbundel heen hangt. Namelijk, bij het uitlichten ven een object of schilderij is het wenselijk dat enkel het te uit te lichten object wordt belicht. Hiervoor bestaand er snijspots of zoomspots zoals hieronder weergegeven.

 

                          kunstverlichting

 

https://www.railspot.nl/3-fase-spots/galerie-schilderij-art/zoom10-3f/

 

Bij museumverlichting kan de gekozen Kelvinwaarde ook afhangen van het soort kunst dat ten toon gesteld wordt. Zo wordt er voor moderne en abstracte kunst vaak voor een hogere Kelvinwaarde (3000K – 4000K) gekozen maar bij bijvoorbeeld het Rijksmuseum voor 2700K. Een van de redenen is dat warme kleuren en tinten worden versterkt bij een warme lichtkleur (lage Kelvin-waarde).

 

Kantoorverlichting

De standaard voor kantoorverlichting is over het algemeen 4000K. De kleurtemperatuur 4000K gaat richting daglicht en is prettig als werkverlichting. Daarnaast heeft het een activerend effect. Je ziet het vaak als je s ’avonds langs kantoorpanden rijd waar nog de verlichting aanstaat. Dit is vaak wat witter licht. Toch merken wij dat steeds meer kantoren voor wat meer sfeer willen gaan. Dit komt mede omdat kantoren steeds meer huiselijk worden ingericht. Daarnaast spelen factoren zoals dimbaarheid bij kantoorverlichting een minder grote rol. Verlichting moet vaak simpel weg aan of uit.

Een factor waar wel rekening mee gehouden dient te worden is UGR (Unified Glare Ratio) oftewel lichthinder/verblinding. Zo hanteert de Arbowet een norm van UGR >16. Echter is die moeilijk te meten en is verblinding en inkijk met een goed railontwerp voor een groot deel al te voorkomen.

kantoorverlichting

 

 

Kapperszaak – en beautysalonverlichting

Lichtkleur en kleurechtheid zijn voor kapperszaken en schoonheidssalons erg belangrijk. Zo is het voor een kapper die veel aan haarkleuring doet essentieel dat de klanten de gekozen haarkleur zo goed mogelijk in de echte kleur ervaren en niet dat deze wordt beïnvloed door de verlichting met een lage kleurechtheid (CRI) of te warme lichtkleur. Het risico van verlichting met een te lage Kelvin-waarde en CRI-waarde is dat klanten hun geverfde haar buiten in het daglicht anders ervaren dan dat zij dat deden terwijl ze nog in de kappersstoel zaten. Voor kapperszaken adviseren wij om deze reden 4000K maar ook hierbij geldt dat sommige kapperszaken voor wat meer sfeer gaan en uitkomen bij 3000K.

kapsalonverlichting

 

En andere reden voor de keuze 4000K is dat deze lichtkleur een hygiënische en klinisch sfeer brengt. Deze sfeer spreekt veel klanten aan die voor hun persoonlijke verzorging komen.

 

kapperszaakverlichting

 

Meer informatie nodig?

Mocht u na het lezen van deze blog nog meer vragen hebben of heeft u een vraag over een specifieke situatie, bel, WhatsApp of mail gerust.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties

 1. Jasper Jasper

  Bedankt voor je reactie. Hiermee kunnen wij je zeker helpen. Voor uitgebreid advies en/of een offerte zou je het best een mail kunnen sturen of telefonische contact kunnen opnemen.

  Vriendelijke groet,
  Jasper - Team Railspot.nl

 2. S terpstra S terpstra

  Beste ik wil graag 1 fiets uitlichten in mijn etalage plafondhoogte 240cm . Breedte etalage 250cm . Een collega van mij heeft zijn systeem bij jullie gekocht. Ik wil een rail met 2 spotjes met denk ik 4000lm. Zwart hebben jullie dat kant en klaar en welk type moet ik naar kijken ? Mvg

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »

Tevreden klanten

Door vergaande service

Snelle levering

Uit eigen voorraad

Deskundig advies

Bel of mail ons

Eigen showroom

Bezoek ons in Purmerend