Levering uit voorraad
Professionele kwaliteit
Goede service
Deskundig advies

Railspots en gericht licht / kunstverlichting

Railspots en gericht licht / kunstverlichting

Opzoek naar railspots om iets specifieks mee uit te lichten zoals foto's of kunstobjecten?
Hopelijk helpt dit blog je bij het uitzoeken van de juiste railspot.

Railspots en gericht licht / kunstverlichting

Het leuke van verlichting is dat er ontelbare toepassing met licht mogelijk zijn. Railspot.nl houdt zich lang niet met al deze toepassingen bezig aangezien ons hoofdproduct rail en railspots zijn. Een aantal lichttoepassingen waar wij ons dagelijks mee bezighouden zijn: basisverlichting, werkverlichting, sfeerverlichting, slimme verlichting, bedrijf/winkelverlichting en kunstverlichting. Laat deze laatste toepassing ‘kunstverlichting’ oftewel gericht licht nou net het onderwerp zijn van dit blog.

Wat houden railspots met gericht licht in en waarom staat dit in dezelfde zin als kunstverlichting?

U leest het in dit blog!

 

Gericht licht / kunstverlichting voor huis 

Voor woningen leveren wij over het algemeen twee soorten railspots. Dit zijn 1-fase GU10 railspots of 1-fase railspots met een vaste lichtbron (geïntegreerd LED). Het voordeel van railpots met een GU10 fitting is dat klanten zelf kunnen bepalen wat voor lichtbron er word toegepast. Daarnaast kan een GU10 lichtbron ten alle tijden worden omgewisseld, zonder dat hiervoor het hele armatuur vervangen moet worden.

GU10 lichtbronnen zijn er in allerlei varianten. Denk hierbij aan verschillende lichtkleuren (Kelvin), wattages, dimbaar/niet dimbaar en reflectorhoeken. De reflectorhoek van een lichtbron bepaald de stralingshoek van de lichtbundel. 

Voor woningen met een standaard plafondhoogte adviseren wij lichtbronnen met een middelgrote gradenhoek. Denk hierbij aan 36°. Bij lichtbronnen van Philips Hue is dit net iets breder, namelijk 42°.

 

lamp voor railspots               railspots hue lamp

 

De bovenstaande lichtbronnen zijn de varianten die wij het meest leveren aan onze particulieren klanten voor zogezegd ‘huis, tuin en keuken gebruik’. Echter krijgen wij ook regelmatig vragen van klanten die opzoek zijn naar lichtbronnen met een kleinere lichtbundel om iets specifieks mee uit te lichten. Denk hierbij aan foto’s aan de muur of kunstobjecten. Om aan deze vraag te voldoen hebben wij een bijzonder assortiment samengesteld van GU10 lichtbronnen met zeer gerichte lichtbundel, met weinig strooilicht. Strooilicht is het vertroebelde licht dat om de lichtbundel heen zit (foto’s showroom).

Voor onze GU10 railspots hebben wij verschillende varianten gerichte lichtbronnen. Hieronder een tabel met de verschillen:

 

  FOCUS BASIC  FOCUS PROFFESIONAL   FOCUS PREMIUM
LED Module EPISTAR  NICHIA   BRIDGELUX
Kleurenweergave Zeer goed  Uitstekend   Zeer goed 
Dimbaarheid Zeer goed  Beperkt   Zeer goed
Strooilicht Relatief veel strooilicht  Relatief veel strooilicht   Weinig strooilicht
Gradenbundel 10° / 20°  10° / 20°   10°
Wattage 8 Watt  6 Watt   3 Watt /  7 Watt

 

 

Gerichte gu10 lampen

 

assortiment gerichte GU10 lichtbronnen

 

SLIMM-50

Naast onze railpots met gerichte GU10 lampen voor woningen leveren wij ook een aantal modellen railspots met geïntegreerd LED. Eén van deze modellen is de SLIMM-50, dit is ook een spot waarmee gericht licht gecreëerd kan worden en daarmee geschikt is voor het uitlichten van kunst. Zo is het bij dit model mogelijk om te kiezen uit de volgende reflectoren:

15° - gerichte lichtbunde
24° - enigszins gerichte lichtbundel
36° - brede lichtbundel
60° - extra brede lichtbundel

 

zwarte railspots         railspots reflectoren

 

 

Wil je weten hoe groot de lichtbundel word bij de keuze voor een specifieke reflector? Via onderstaande link bereken je eenvoudig de doorsnede en het oppervlak van de geprojecteerde lichtbundel.

Bereken hier de grote van je lichtbundel

 

Railspots voor galerijverlichting 

De railspots met gerichte GU10 lichtbronnen en de SLIMM-50 zijn lichtoplossingen die wij hoofdzakelijk aan onze particulieren klanten aanbieden. Voor de zakelijke / professionele markt hebben wij een aantal 3-fase railspots die meer voldoen aan de vereiste binnen de markt van kunstverlichting.

 

ZOOM10

De ZOOM10 is misschien wel ons meest bijzondere model spot uit ons hele assortiment.
Het bijzondere aan dit model is niet alleen het uiterlijk maar vooral de ‘features’ van dit model.
De ZOOM10 heeft een uitschuifbare lens waardoor de lichtbundel bij het uitschuiven van de lens verbreed word naar 50°. Op het moment de lens weer naar binnen word gedrukt, is de lichtbundel te verkleinen tot een hoek van 6°. Ook zit er een aparte dim-knop achterop het armatuur. Door deze toepassingen kan de verlichting per kunstobject worden afgesteld. De ZOOM10 is te bestellen in 2700K of in 3000K. De lichtkleur 2700K word vaak toegepast bij kunstobjecten met warme tinten en 3000K vaak weer bij objecten met koudere/lichtere tinten zoals bij moderne kunst. Daarnaast beschikken ZOOM10 railspots over een zeer goede CRI waarde (90+).

 

Verstelbare railspots                 Railspots verstelbaar

 

 

 

PIPE NARROW BEAM

Opzoek naar railspots die echt voor ‘spotlight’ in een ruimte zorgen? De PIPE NARROW BEAM is dé spot die zelfs op grotere afstanden voor super gericht licht zorgt.

Om een beeld te krijgen van de gerichtheid van de lichtbundel:

Op 1.00 meter afstand heeft de bundel een diameter van 10cm
Op 1.50 meter afstand heeft de bundel een diameter van 15cm
Op 2.00 meter afstand heeft de bundel een diameter van 21cm
Op 3.00 meter afstand heeft de bundel een diameter van 31cm

 

railspots              gericht licht

 

 

Samenvatting

Hopelijk heeft het lezen van dit blog je een goed idee gegeven hoe en met wat voor railspots je gericht licht kan creëren.

Met 1-fase railspots is het heel goed mogelijk om foto’s of kunstobjecten in de woning mooi en gericht uit te lichten. De meer krachtiger 3-fase railspots met gericht licht zijn geschikt voor musea, galerijen of beurs.

Neem gerust contact met ons op als je vragen hebt. Wij denken graag mee over de juiste lichtoplossing.

 

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »

Tevreden klanten

Door vergaande service

Snelle levering

Uit eigen voorraad

Deskundig advies

Bel of mail ons

Eigen showroom

Bezoek ons in Purmerend