Levering uit voorraad
Professionele kwaliteit
Goede service
Deskundig advies

Hanglampen voor railverlichting

  • Geplaatst op
  • Door Jasper Polder
  • 1
Hanglampen voor railverlichting

Lees hier alles wat u moet weten over railverlichting en hanglampen.

Railverlichting en hanglampen

Eén van de grote voordelen van railverlichting is de flexibiliteit en veelzijdigheid dat een railsysteem met zich mee brengt. Zo is het mogelijk om ten alle tijden spots toe te voegen of te verplaatsen, Sonos speakers in de rail te klikken of hanglampen aan het systeem te koppelen. Van deze drie toepassingen krijgen wij de meeste vragen over hanglampen.

Graag vertellen wij u in dit blog alle opties en weetjes over hanglampen voor railverlichting.

 

Het voordeel van railverlichting met hanglampen

Naast het feit dat railverlichting goed combineert met hedendaagse interieurstijlen, is het ook nog eens erg functioneel. Zo is het mogelijk om met rail eenvoudig het lichtpunt te verleggen. Dit is handig voor als een hanglamp net niet goed uitkomt ten opzichte van bijvoorbeeld de eettafel. Het probleem met lichtpunten is immers dat deze vaak net niet op de juiste positie zitten voor de gewenste verlichting. De afbeelding hieronder geeft een dergelijke situatie goed weer.

railverlichting met hanglamp

Door het railontwerp zodanig af te stemmen is het dus mogelijk om de hanglamp exact boven een eettafel, bijzettafel of nachtkastje te positioneren zonder dat hiervoor het lichtpunt of de centraaldoos verplaats moet worden.

"Door hanglampen met railverlichting te combineren haal je sfeer in huis!’’


Wat voor hanglampen kunnen er geplaats worden in een railsysteem?

Het is mogelijk om bijna alle soorten hanglampen aan railverlichting te koppelen, mits de betreffende hanglamp op 230V werkt. Het is niet mogelijk om hanglampen met lager voltage en dus met een transformator aan fase railverlichting te koppelen. Geen zorgen, er zijn honderden soorten hanglampen die met zowel met onze 1-fase als 3-fase railverlichting te combineren zijn.

Het leuke is dat naast de hanglampen uit ons assortiment, het ook mogelijke is om eigen gekozen hanglampen met railverlichting te combineren.

Bekijk hier ons assortiment hanglampen:
Assortiment hanglampen Railspot.nl

Hieronder een aantal voorbeelden van eigen gekozen hanglampen in combinatie met de railverlichting van Railspot.nl

hanglampen met rail            railsysteem met hanglamp


Verschillende soorten hanglamp adapters

Hanglampen zijn er in verschillende soorten en maten en in verschillende gewichtsklassen.
Dit betekend dat wij drie verschillende soorten adapters leveren met ieder een eigen trekkracht.

Hieronder de verschillende soorten hanglamp adapters voor Nordic Aluminium railverlichting:

Hanglamp adapter voor railverlichting

- 3-fase hanglamp adapter        (tot 10KG)
- Hanglamp adapter                  (tot 5KG)
- Hanglamp adapter Compact    (tot 2KG)
- Hanglamp adapter Mini           (tot 1KG)

Mocht u een hanglamp met een dubbele ophanging aan het railsysteem willen koppelen dan zou dat kunnen met een zogenaamde railhaak.

railhaal voor rail verlichting

 

Hanglampen apart schakelen van railspots

“Hoe schakel ik de hanglamp apart van mijn railspots?’’
Deze vraag krijgen wij zeer regelmatig te horen en dit is een voor veel klanten een uitdaging. Gelukkig zijn er twee oplossingen:

 

Oplossing 1.    3-fase railverlichting

Eén van de voordelen van 3-fase railverlichting is dat het mogelijk is alles wat aan de rail gekoppeld is los van elkaar te schakelen. Zo zit er zowel op de connector van een 3-fase railspot als van een 3-fase hanglampconnector een keuzewieltje met de standen 1, 2 en 3 wat het mogelijk maakt de spots en hanglampen los van elkaar te schakelen. Zo zet u bijvoorbeeld de railspots op fase 1 (lichtschakelaar/dimmer 1) en de hanglampen op fase 2 (lichtschakelaar/dimmer 2).

Echter is 3-fase railverlichting een stuk grover/robuuster dan 1-fase railverlichting en is dit systeem meer bedoeld voor bedrijfsmatig gebruik. Een 1-fase railsysteem is meer bedoeld voor woningen.
Daarnaast is het alleen mogelijk om van meerdere fases gebruik te maken als er meerdere schakelaars/dimmer op het betreffende lichtpunt zijn aangesloten. De meeste lichtpunten in Nederlandse woningen zijn 1-fase voorbereid (dus met één schakelaar of dimmer).

 

Oplossing 2.    1-fase railverlichting met Philips Hue (slimme verlichting)

Kiest u vanwege het minimalistisch design voor 1-fase railverlichting en wilt u de railspots los kunnen schakelen van de hanglampen, kies dan voor het populaire Philips Hue.
Het grootste gedeelte van ons assortiment 1-fase railpots bestaat uit spots met een GU10 fitting, welke perfect zijn afgestemd op de GU10 lampen van Hue. Kies vervolgens voor een hanglamp met of een GU10 fitting (dit zijn vaak pendel hanglampen), of een hanglamp met een E27 fitting (meest voorkomend), of een hanglamp met E14 fittingen (exclusievere hanglampen).
Stel vervolgens via de Hue app eenvoudig drie scenes in en bedien deze d.m.v. een slimme schakelaar zoals de Dimmer Switch, Tap Dial of een Friends of Hue schakelaar.

Voorbeeld:
Scene 1: railspots en hanglampen aan
Scene 2: railspots aan/hanglampen uit
Scene 3: hanglamp aan/railspots uit

Bovengenoemde scenes zijn een voorbeeld en kunnen volledig naar persoonlijke voorkeur worden ingesteld.

Nu denkt u welllicht ‘’Waarom zou ik de spots los van de hanglampen willen schakelen?’’. Het antwoord daarop is dat wij steeds vaker zien dat klanten kiezen voor bijvoorbeeld een kookeiland met barcombinatie. In zo’n situatie worden de railspots meestal voor werkverlichting gebruikt en de hanglamp(en) voor sfeerverlichting. Het is wenselijk om hiertussen te kunnen schakelen.

railspots met hanglamp

 

Hoe plaats je een hanglamp in de rail?

Mocht u een hanglamp aan de railverlichting willen toevoegen dan is het mogelijk om hanglampen uit ons assortiment eenvoudig in de rail te klikken. Hieronder vindt u een link naar onze handleiding voor het bevestigen van een hanglamp adapter:

Handleiding bevestigen hanglamp

Mocht u een hanglamp willen inkorten verwijzen wij u naar de link voor het inkorten van onze pendel hanglampen. Deze manier van inkorten geldt voor de meeste hanglampen:

Handleiding inkorten kabel hanglamp

 

Meer informatie?

Mocht u na het lezen van dit blog nog vragen hebben rondom hanglampen en railverlichting?
Bel of mail gerust! Ook ontvangen wij u graag in onze showroom waarin wij u alles kunnen laten zien met betrekking tot railverlichting.

Daarnaast helpen wij u graag met het bevestigen van uw hanglamp aan een adapter, mocht u hier zelf niet uitkomen.

 

 

 

 

 

Reacties

  1. Andreas Andreas

    Hallo, wat voor kabel heb ik nodig voor rail modern 2 x 2 meter met middenvoeding? Past dit snoer ook voor een gedeelte in de rails als doorvoer halverwege de rails moet plaatsvinden, daarvoor zal ik een doorvoer moeten boren in de zijkant van de rails en dan in de rails naar voedingsbron. Voedingsbron in plafond is verder weg gelegen van de rails. bvd Andreas

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »

Tevreden klanten

Door vergaande service

Snelle levering

Uit eigen voorraad

Deskundig advies

Bel of mail ons

Eigen showroom

Bezoek ons in Purmerend