Levering uit voorraad
Professionele kwaliteit
Goede service
Deskundig advies

Railverlichting en Philips Hue

 • Geplaatst op
 • Door Jasper
 • 0
Railverlichting en Philips Hue

Slimme verlichting is hot!
Ontdek de voordelen en de mogelijkheden van railverlichting en slimme verlichting.

Slimme verlichting

Slimme apparaten in woningen worden steeds meer vanzelfsprekend. Zo kennen we inmiddels de slimme thermostaat, ‘smart’ tv’s, slimme koelkasten, automatische gordijnen en zonwering en niet te vergeten, de slimme verlichting.

Sinds een jaar of 10 geleden zijn merken zoals Philips flink gaan inzetten op slimme lichtbronnen en inmiddels is dit specifieke product niet meer weg te denken uit de markt van verlichting.

 

Philips Hue

Even een aantal cijfers:

In 2019 hadden 17% van de Nederlandse huishoudens slimme verlichting blijkt uit een grootschalig onderzoek van Multiscope. Omgerekend zijn dit 1,4 miljoen huishoudens. Dit is een aanzienlijke stijging met het jaar daarvoor. Belangrijke drijfveren voor het gebruik van slimme verlichting zijn over het algemeen gemak en comfort (Multiscope, 2021). De keuze voor railverlichting in combinatie met slimme verlichting heeft ook nog een praktische en functionele reden maar daarover zullen wij later in deze blog nog op terugkomen.

Philips Hue is op dit moment de absolute marktleider binnen het segment van slimme verlichting. Het merk Philips staat al decennia lang bekend om zijn hoogwaardige verlichting. Philips heeft inmiddels met LED niet alleen ingezet op duurzame verlichting maar ook op zeer hoge lichtkwaliteit (CRI).

 

De voordelen van slimme verlichting van Philips Hue

Hieronder een aantal voordelen van het gebruik van Hue verlichting:

 • Aanpasbare lichtkleur, bijvoorbeeld fris wit licht in de ochtend en sfeervol gedimd licht in de avond
 • De mogelijkheid om lampen individueel te bedienen. Soms wil je niet alle lampen op dezelfde lichtrail aan hebben.
 • LED-dimmers zijn overbodig, de draadloze schakelaar kan op elke plek gemonteerd worden.
 • Gebruiksvriendelijk en overzichtelijke app voor instellingen
 • Keuze uit 50.000 wittinten (White ambiance)
 • Keuze uit 16.000.000 kleuren (White and color ambiance)
 • Eenvoudig en snel schakelen tussen zelf ingestelde scenes
 • Licht bedienen met een slimme schakelaar, afstandsbediening of spraak
 • Perfecte integratie met andere systemen, denk bijvoorbeeld aan Spotify, Google en Apple. 

 

Railverlichting en slimme verlichting

Dat slimme verlichting zo in populariteit is gestegen, is ook niet aan ons voorbij gegaan. Steeds meer particulieren kiezen voor de Hue White Ambiance of voor de Hue color in plaats voor een standaard 3000K, 2700K of een Dimtone (2700k – 2200K) lichtbron. Naast het gemak en comfort dat slimme verlichting met zich meebrengt is het voor 1-fase railverlichting ook nog eens super functioneel.

Een 1-fase railsysteem word geschakeld met één lichtschakelaar. Dit betekend dat alle railspots tegelijk aan of uit gaan. Echter is dit in sommige situaties niet wenselijk. Denk hierbij aan een rail die vanuit de keuken de woonkamer ingaat. In een dergelijke situatie is het juist wenselijk om railspots in de keuken los te schakelen van de railspots die in de woonkamer hangen. Bij slimme Hue lichtbronnen is het mogelijk om elke lichtbron individueel in te stellen of te schakelen. Hiermee omzeil je in feite het 1-fase principe.

 

Waarom kiezen voor slimme verlichting?

Dat slimme verlichting een aantal significante voordelen heeft is voor de meeste inmiddels wel duidelijk. Toch zijn er een aantal ‘unique selling points’ die echt het verschil maken ten opzichte van niet-slimme lichtbronnen.

Hieronder een aantal van deze pluspunten:

 

Keukenverlichting:

Tegenwoordig is railverlichting ontzettend populair als keukenverlichting. Door het gebruik van Hue lichtbronnen, switch je met één druk op de knop van helder functioneel licht voor bij het koken naar warme sfeerverlichting voor in de latere avonduurtjes.

 

Geen dimmers:

De aanschaf van LED-dimmers kan behoorlijk in prijs oplopen. Wij spreken regelmatig klanten die net een nieuwbouwwoning hebben gekocht en van plan om LED-dimmer aan te schaffen. Het toepassen van slimme Hue lichtbronnen kan is dit soort gevallen vaak voordeliger zijn.

Even een klein rekensommetje:

 

Een goede Led-dimmer kost tussen de €50 en de €100. 

 €75 x 6 dimmers =                                        €450

Kosten voor dimmer bij gebruik van Hue =   €0,00 (bij gebruik van App)

Kosten voor dimmer bij gebruik van Hue =   €200,00 (bij gebruik van Hue dimmer switch)

De HUE lampjes zijn wel iets duurder dan een normaal dimbaar lampje. Maar afhankelijk van de situatie hoeft een HUE systeem dus niet (veel) duurder te zijn.

 

 

Creëer de perfecte sfeer met de juiste lichttemperatuur

Door het gebruik te maken van Hue lichtbronnen is het mogelijk om exact de zelfde lichttemperatuur uit elke lamp te laten schijnen. Met 50.000 wittinten geeft dit de mogelijkheid om een bepaalde ambiance/vibe naar wens te creëren.

 

Wat is er nodig voor een compleet Philips Hue systeem?

Om een 1-fase of 3-fase railsysteem compleet te maken met slimme verlichting van Philips Hue heeft het volgende nodig:

 

Hue Lichtbronnen:

Hue lichtbronnen zijn met verschillende fittingen en in diverse varianten. Zo zijn er Hue lichtbronnen met GU10 fitting, E27 fitting of E14 fitting. In combinatie met onze railspots dient u GU10 lichtbronnen te gebruiken.

In GU10 zijn er twee varianten. Dit zijn de White Ambiance of de White and color ambiance.

 

Via onderstaande link is te zien hoe de White and color variant synchroniseren met de gekoppelde multimedia.  

https://www.youtube.com/watch?v=HxG-CShS2RU

 

Hue Bridge

De Bridge wordt ook wel het hart van het Hue systeem genoemd en heeft verschillende functies. Zo zorgt de Bridge ervoor dat er ten alle tijden een goede verbinding is tussen de Hue App, lichtbronnen en accessoires zoals een afstandsbediening of een Sync box. Met de Bridge is het mogelijk om tot 50 Hue lichtbronnen te koppelen aan de Hue App. Zonder de Bridge (bluetooth) zijn dat er 10. Daarnaast komen er met gebruik van de Bridge een heleboel ander functies vrij zoals het instellen van een tijdschakelaar of buitenhuis besturing.

Kiest u ervoor om te investeren in slimme verlichting, dan adviseren wij altijd om een Bridge te gebruiken vanwege de toegevoegde functionaliteit maar ook gebruikersgemak.

Slimme schakelaars

Het schakelen of dimmen van slimme verlichting kan op verschillende manieren. Hue zelf heeft hier een aantal opties voor zoals de ‘smart button’ of de ‘dimmerswitch’. Daarnaast spelen schakelmateriaal merken zoals Jung, Gira en Busch Jaeger ook in op de slimme verlichting van Philips door zogenaamde ‘friends of Hue’ schakelaars uit te brengen. Het is ook mogelijk om de Hue lichtbronnen te schakelen vanuit de Hue app zelf (via telefoon of tablet) maar de ervaring leert dat dit in de praktijk niet handig is. Een lege batterij of een lange onvoorziene update kunnen hierdoor het gebruik verhinderen.

Wij leveren over het algemeen vaak de ‘dimmerswitch’ aan onze klanten. Het voordeel van deze schakelaar is dat deze zowel als muurschakelaar en als afstandsbediening gebruikt kan worden. Tevens is het mogelijk om tot vijf persoonlijke scenes op te slaan in de ‘dimmerswitch’.

 

Bovenstaande producten zijn bij ons in de webshop te vinden via de volgende link:

https://www.railspot.nl/lichtbronnen/philips-hue-lichtbronnen-en-accessoires/

 

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »

Tevreden klanten

Door vergaande service

Snelle levering

Uit eigen voorraad

Deskundig advies

Bel of mail ons

Eigen showroom

Bezoek ons in Purmerend